Prešov prejavil o kotolňu na Sekčove záujem, je aj vlastníkom pozemkov

18.02.2010 Prešov

Bratislava 18. februára (TASR) - Mesto Prešov prejavilo o odkúpenie kotolne na sídlisku Sekčov záujem a vlastní aj pozemky pod kotolňou, zdôvodňoval vo štvrtok v Bratislave predaj kotolne generálny riaditeľ a predseda ...
\"Nie sú tam vysporiadané prístupové cesty. Tie vedú cez pozemky súkromných osôb, \" pripomenul.
\"Hľadali sme také riešenie, aby sme uspokojili potreby TEKO, mesta Prešova, ako aj potreby približne 2700 domácností, ktoré odoberajú teplo z tejto kotolne, \" zdôraznil Lazár.
\"Bol to obchod, ktorý je v prospech občanov Prešova, aj čo týka koncepcie, aj čo sa týka ceny. My ako mesto by sme určite nesúhlasili so zvýšením ceny tepla, skôr naopak, \" obhajoval nadobudnutie kotolne na Sekčove spoločnosťou Spravbytkomfort, a. s. , Prešov primátor mesta Prešov Pavel Hagyari.
Tepláreň Košice v závere minulého roka predala tzv. Preklenovací zdroj tepla Prešov (PZT), ktorým zásobovala teplom a teplou vodou byty na prešovskom sídlisku Sekčov. \"Novým majiteľom tohto zdroja je od 1. januára 2010 Spravbytkomfort, a. s. , Prešov, ktorej akcionármi sú mesto Prešov a rakúska energetická spoločnosť Energiecomfort Wien, patriaca do holdingovej skupiny mesta Viedeň, \" informoval v tlačovej správe 17. februára 2010 generálny riaditeľ a predseda predstavenstva TEKO Ladislav Lazár. Spravbytkomfort zásobuje teplom a teplou úžitkovou vodou väčšinu obyvateľov mesta Prešov.
\"Na základe žiadosti spoločnosti Spravbytkomfort sme sa rozhodli odpredať zariadenia priamo bez výberového konania, nakoľko kupujúcim bolo mesto Prešov. Taktiež pozemky, na ktorých kotolňa stojí, patria mestu Prešov. Kúpna cena bola 980.000 eur, čo prevyšuje znaleckú aj zostatkovú cenu kotolne. Týmto postupom nebol porušený žiadny zákon Slovenskej republiky, \" uviedol šéf TEKO.
PZT Prešov podľa Lazára dlhodobo vykazoval nehospodárnosť, ktorá sa pochopiteľne premietala do hospodárenia teplárne. Zlepšenie stavu bolo možné len zásadnou rekonštrukciou a obnovou zariadenia a zavedením výroby elektrickej energie z drevnej štiepky. Tieto investície si však vyžadovali aj vlastníctvo pozemku. Lazár konštatoval, že \"Tepláreň Košice sa plne sústredí na výrobu tepla a elektrickej energie v Košiciach\".
PZT začalo dodávať teplo v roku 1989. Jeho technologické vybavenie tvoria tri horúcovodné kotly, ako palivo sa používa zemný plyn. Ročná výroba tepla je 100.000 GJ, čo predstavuje objem päťdňovej výroby Teplárne Košice a zodpovedá 2,8 % z celkovej ročnej výroby tepla teplárne. Kotolňa PZT stojí na mestských pozemkoch, vysporiadaná nie je ani prístupová cesta ku kotolni, ktorá patrí súkromným osobám.
 

Vyberte región